Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.nemetfalusi.hu/images/hirek/2018/bzp.jpg

Bővebben: Bagi Zolzán - Őseink és a Malenkij robot 2017. Emlékpont könyvek 4.

Bővebben: Bagi Zolzán - Őseink és a Malenkij robot 2017. Emlékpont könyvek 4.

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.nemetfalusi.hu/images/programok/2017/orok_tel.jpg

Bővebben: Filmajánló - Örök Tél

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.nemetfalusi.hu/images/programok/2017/Liedgut1.jpg
There was a problem loading image http://www.nemetfalusi.hu/images/programok/2017/Liedgut2.jpg

2017. novemberében jelenik meg Kelemen Istvánné ,,Liedgut des ungarndeutschen Dorfes Schaumar/Solymár" című először 1995-ben megjelent könyvének reprint kiadása.

A kötet megrendelhető a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címen, ára 6000,- Ft (+ postaköltség)

Bővebben: Figyelem felhívó

Bővebben: Figyelem felhívó

Gondolatok Németország halálára /Talán még van remény ...


Amikor 1713-ban őseim Bajorországból elindultak Magyarország felé, nehéz szívvel tették, hiszen az 1200-as évekig visszamenőleg, „igazoltan” e csodálatos vidék volt az otthonuk. Itt voltak birtokaik, idekötötte őket minden emlék, a temetők porhadó keresztjei, a templomok tömjénillata, a hegyormokról zengő jodli, amely egykor nem szórakoztató zene volt, hanem a beszélgetésnek, a jeladásnak azon formája, amelyet a mindig dolgos bajor használhatott anélkül, hogy egyik hegyről a másikra gyalogolt volna. Az égig érő hegyek, a havas ormok és a hullámzó, kövérfüves legelőkkel teli völgyek és fennsíkok szépsége, a vízesések hangja, s a meredek sziklákon szökkelő zerge látványa kitörölhetetlenül beleívódott a lelkükbe, s az átöröklött emlékezet által ma is fenséges emlékként él a magyarországi svábban.

Bővebben: Stoffán György - Talán még van remény

Először is köszönöm Takács Erikának a meghívást a találkozóra, sajnos nem tudtam elmenni, de a következő találkozón biztosan ott leszek.
Külön sajnálom, hogy Pozsonyi úr beszámolóját sem hallhattam, ezért szeretném kérni, hogy a felvételből (mert nyilván készült :) ) szíveskejenek küldeni, illetve a netes elérhetőségét megírni.

Bővebben: Leiter Éva köszöntője

Balmazújvároson a Mária Terézia korában betelepített németek utódai élnek. A betelepítettek egy elkülönített településrészen kaptak földet, melyet a mai napig Németfalunak neveznek az újvárosi emberek.
Hagyományaik közül leginkább az ételek továbbadása maradt az utódokra.

A németek bizonyos ételeket másként készítettek: Például disznóvágások alkalmával nem készítettek disznósajtot a gyomorból, hanem krumplis gömböcnek töltötték meg. A hurkát is eltérő módon készítették, mint a magyarok, melyet jelez a nevében is továbbhasznált megkülönböztetés: némethurka.

Bővebben: Némethurka

Joomla Templates - by Joomlage.com