Némethurka

Balmazújvároson a Mária Terézia korában betelepített németek utódai élnek. A betelepítettek egy elkülönített településrészen kaptak földet, melyet a mai napig Németfalunak neveznek az újvárosi emberek.
Hagyományaik közül leginkább az ételek továbbadása maradt az utódokra.

A németek bizonyos ételeket másként készítettek: Például disznóvágások alkalmával nem készítettek disznósajtot a gyomorból, hanem krumplis gömböcnek töltötték meg. A hurkát is eltérő módon készítették, mint a magyarok, melyet jelez a nevében is továbbhasznált megkülönböztetés: némethurka.

Ha nagyobb összejövetelt rendezünk (60 -70 fő) kiválóan alkalmas a karikákra felvágott némethurka, mely nemcsak ízében, de illatában is csábító.

Hozzávalók:
3 db máj
3-4 db nyelv
3 kg combhús
3,5 kg bőr
1,5 kg hasaalja szalonna

 Az alapanyagokat összefőzzük (de figyeljünk a májra, azt csak 15 -20 percig főzzük, vagyis utoljára tegyük az edényünkbe), majd ha kicsit meghűlt, összedaráljuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd vastagbélbe töltjük. Hidegen, karikákra vágva tálaljuk.

Kiváló étel vendégeink számára, ha friss kenyerünk és házi savanyúságunk is van hozzá, higgyék el, nem maradnak el a dicsérő szavak.
A pálinkák közötti fogyasztása fokozza a jó hangulatot, s kiváló közérzetet biztosít.

Joomla Templates - by Joomlage.com