Harangszentelés a Kossuth téri református templomban

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.nemetfalusi.hu/images/programok/2017/harangszenteles.jpg

harangszenteles.jpg

 

 

 

 

Harangszentelés a Kossuth téri református templomban

2017. április 2-án 10.00 órakor kezdődő istentiszteleten

 

Minden egyházközség életében nagy esemény, amikor egy új harang kerül temploma tornyába, ezért hálás szívvel készülünk e nem mindennapi ünnepségre.

 

Néhány sor a Kossuth téri templom harangjainak történetéről:

  • Újvárosnak már a régi (rác) templomban is voltak harangjai, ezeket azonban a rácok elrabolták. A harangok felkutatására vállalkozók, Szekeres Pál és Nagy Gergely kiderítették, hogy Szegeden adták el, de ott már csak pénzbeni kárpótlást kaptak érte, amiből kb. 12 kg-os harangot lehetett vásárolni.

  • 1743-ban egy 247 kg-os harangot vásárolt a gyülekezet, amely akkor a legnagyobb újvárosi harang volt (ez a jelenlegi kisharang).

  • 1838-ban Posta János kurátorsága alatt új 615 kg súlyú harangot öntettek.

  • Ezt azonban 1848-ban újra kellett önteni, ennek a költségeit Tar András özvegye, Harangi Julianna vállalta – ez a harang már 882 kg súlyú volt, de 1917-ben hadi célra elvitték.

  • 1874-ben Pordich József kicserélte a harangok állványát, és hozott magával egy 650 kg-os harangot, amit szintén Tar András felesége vett meg az egyháznak. Ezt a harangot is elvitték 1917-ben.

  • 1927-ben az egyház Csepelen, a Weiss Manfréd lőszergyárban öntetett egy „F” hangú 817 kg-os harangot (ez a jelenlegi nagyharang).

  • 1924-ben Győrfi Lajosné (Kecskés Rebeka) készíttetett Seltenhofer Frigyes soproni harangöntő gyárában egy 495 kg súlyú harangot.

  • 1927-ben kapott az egyház még egy 495 kg-os harangot, Halász István és neje adományaként. A két utóbbi harangokat is elvitték.

 

Jelenleg tehát a Kossuth téri református templomban 2 harang található: az 1743-ból megmaradt 247 kg súlyú, és az 1927-ben vásárolt 817 kg-os nagyharang.

 

2016 tavaszán Németi Imre és felesége Pál Margit felajánlásából új, 1300 kg súlyú harang készült Őrbottyánban, melyet Gombos Miklós harangöntő mester öntött. Ennek a harangnak a toronyba emelését kísérhetjük figyelemmel.

 

 

Az istentiszteleten a harangszentelést Dr. Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke végzi.

 

 

 

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár a Református Egyházközség Elnöksége.

Joomla Templates - by Joomlage.com